Loading…
Data-SKUP 2014 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Avansert datajournalistikk [clear filter]
Saturday, October 18
 

09:30

Lær av The New York Times (en)
Limited Capacity seats available

I mange år har The New York Times vært blant USAs ledende medier i bruk av datajournalistikk. I denne sesjonen vil designeren Alicia Parlapiano forklare hvordan den amerikanske storavisen jobber med store dataprosjekter. Hun er stasjonert i Washington D.C., og hennes grafiske avdeling arbeider hovedsakelig med politikk og økonomi. Du vil blant annet få høre hvordan saker utvikles, om de interne prosessene, om samarbeidet mellom journalister og grafikere og om forskjellene på papirgrafikk og webgrafikk.


Speakers
AP

Alica Parlapiano

Grafisk redaktør, Foreleser SKUP
Alicia Parlapiano er grafisk redaktør i New York Times.Hun er stasjonert i Washington D.C., og hennes grafiske avdeling arbeider hovedsakelig med politikk og økonomi.


Saturday October 18, 2014 09:30 - 11:00
Klasserom 1

11:30

Slik gjorde vi det: Sørlandsporten
Limited Capacity seats available

Med «Sørlandsporten» har Fædrelandsvennen samlet alle journalene for en hel landsdel. Prosjektet innebærer å lage søkbare journaler for offentlige etater som ikke har det selv. Målet på kort sikt er å gi et verktøy til både journalister, ansatte, organisasjoner og næringsliv. På lengre sikt er målet å påvirke landsdelens kommuner og offentlige foretak til å bli åpnere. Den undersøkende journalisten Tarjei Leer-Salvesen og medieutvikler Atle Brandt forklarer hvordan de jobbet.

Speakers
avatar for Atle Brandt

Atle Brandt

Medieutvikler, Fædrelandsvennen
Atle Brandt (født 1974) er medieutvikler i Fædrelandsvennen. Han har bakgrunn fra blant annet Accenture og Xlent Consulting.
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Investigative journalist, Freelance
Tarjei Leer-Salvesen is a freelance journalist for newspapers and a researcher for documentary films, with background from the Norwegian Broadcasting Corporation, Dagbladet and Faedrelandsvennen. He is also a teacher in journalistic investigative methods. Among his projects now... Read More →


Saturday October 18, 2014 11:30 - 12:30
Klasserom 2

12:30

Slik Gjorde Vi Det: Hvem leverer til kommunen?
Limited Capacity seats available

Har kommunen utbetalt penger til et firma der en folkevalgt eller en ansatt har private interesser?

Det var spørsmålet som trigget Kommunal Rapport til å kartlegge kommune-Norges leverandører. Med utspring i innhentingen av flere hundre regnskapsfiler som kobles mot andre offentlige datasett i Access, har redaksjonen fått tilgang til en informasjonsbase de fleste bare kan drømme om. Vegard Venli til forteller hvordan han gjorde drømmen til virkelighet.


Speakers
avatar for Vegard Venli

Vegard Venli

Journalist, Kommunal Rapport
Vegard Venli er journalist i Kommunal-Rapport og medlem av Pressens offentlighetsutvalg. Vegard er kjent som en iherdig dokumentjeger og holder kurser i datastøttet journalistikk og innsyn som journalistisk arbeidsmetode. Fikk Flaviusprisen i januar for sin kamp for å åpne aks... Read More →


Saturday October 18, 2014 12:30 - 13:00
Klasserom 2

14:00

Slik driver du store datajournalistiske prosjekt
Limited Capacity seats available

Kristofer Sjöholm er prosjektleder for SVT Pejl, Sveriges første og største redaksjon for datajournalistikk, og han har lang erfaring i arbeidet med å drive frem tunge prosjekter bygget på teknisk tunge datamengder. Han er journalist og webutvikler og har jobbet med dokumentarprosjekter i mange år. I 2010 fikk han Store Journalistpriset for arbeidet med siden www.valpejl.se. I denne sesjonen får du høre hvordan SVT, trinn for trinn, utvikler de store datajournalistiske prosjektene.


Speakers
avatar for Kristofer Sjöholm

Kristofer Sjöholm

Project manager/product owner, SVT
Journalist and web developer, specialist in project management, data visualizations, open data, sustainable development and smart cities. Former head of SVT Pejl, the former data journalism team at Swedish public broadcaster SVT. Kristofer Sjöholm is currently project manager and... Read More →


Saturday October 18, 2014 14:00 - 15:30
Klasserom 1

16:00

Slik avslørte de skatteparadisene (en)
Limited Capacity seats available

Spanske Mar Cabra hadde en sentral rolle i teamet som i fjor offentliggjorde databasen «The ICIJ Offshore Leaks Database». Databasen inneholdt enorme mengder data om personer og firma som hadde hemmelige kontoer i skatteparadiser rundt omkring i verden. Det er laget flere hundre historier verden rundt med utgangspunkt i de 2,5 millioner filene.

På Data-SKUP forteller Mar Cabra, som jobber for the International Consortium of Investigative Journalists, om fremgangsmåten.

Her vil du lære mer om hvordan et av verdens fremste gravejournalistikkmiljøer arbeider med store datamengder og hvilke verktøy de benytter. Med hjelp av verktøyet Fuzzy Lookup for Excel, kan du koble store navnelister og fortsatt finne interessante saker i Offshore Leaks.


Speakers
avatar for Mar Cabra

Mar Cabra

Member, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
Mar Cabra, is a member of the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Until last year, she was the head of the Data & Research Unit which produces the organisation's key data work and also develops tools for better collaborative investigative journalism. She... Read More →


Saturday October 18, 2014 16:00 - 17:30
Klasserom 3

16:00

Webscraping for journalister
Limited Capacity seats available

I dette kurset lærer du å hente ut store mengder informasjon fra nettsider ved hjelp av webskraping. Kurset er et intenstivt hands-on opplegg tilrettelagt for skrivende journalister, og det kreves ingen forkunnskaper. Thomas Orten, tidligere ansatt i Bergens Tidende som datajournalist, er kursleder. Han er nå freelance web- og mobilutvikler med tilholdssted i Nordland.


Speakers
TO

Thomas Orten

Frilansjournalist/utvikler, Frilanser
Thomas Orten, tidligere ansatt i Bergens Tidende som datajournalist, er kursleder. Han er nå freelance web- og mobilutvikler med tilholdssted i Nordland.


Saturday October 18, 2014 16:00 - 17:30
Klasserom 1